A vörösbor jót tesz a szupravezetőknek
A szupravezetés az a jelenség, amikor egy anyag elektromos ellenállása nullára csökken, vagyis tökéletes vezetővé válik. Ezt eddig jellemzően extrém alacsony, az abszolút nullánál csak pár fokkal magasabb hőmérsékleten sikerült csak elérni, Degucsi Keita és kollégái azonban új utakon kísérleteztek.
A japán tudósok azzal próbálkoztak, hogy az anyagok szupravezető
tulajdonságát különféle folyadékokkal próbálták javítani. Víz és
etanol különféle arányú keverékeiben tartották néhány órán át a
szupravezető mintákat, és azt figyelték meg, hogy a felszívott
folyadék valóban jó hatással volt a szupravazetésre, a legjobb
eredmények 15 százalékos javulást hoztak a FeTe0.8S0.2 kódnevű
kísérleti szupravezető anyag vezetőképességében.
A nagy áttörés azonban akkor következett be, amikor a tudósok a
laborban bulit tartottak az eredményeik megünneplésére. Már homályba
vész, hogy a kutatócsoport melyik tagja javasolta, hogy a
kísérleteket ismételjék meg a partiról megmaradt alkoholos italokkal,
elvégre azok is nagyrészt vízből és eltilalkoholból állnak.
Mindenki nagy meglepetésére a sörrel, whiskeyvel, szakéval és borral elvégzett kísérletek közül több is meghökkentően jó eredményeket produkált, a legjobbnak a vörösbor bizonyult, ami 62,4 százalékkal növelte a szupravezető képességet.
A kutatók most azon dolgoznak, hogy rájöjjenek, a vörösbor melyik alkotóeleme okozta a látványos eredményt.
Rovataink a Facebookon